TÁPLÁLKOZÁS

Mi a mediterrán étrend?

A mediterrán étrend koncepciója az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás szinonimája, és követendő modellé vált a megelőző orvoslásban.

Jellegzetes összetételét gyakran egy piramissal ábrázolják, amelyben a gabonafélék, a gyümölcsök és a zöldségek az alján helyezkednek el, vagyis ezeket fogyasztják gyakrabban.

A zsírok és fehérjék jól meghatározott helyet foglalnak el, különösen az olívaolaj, az olajbogyó és a hal fogyasztása.

A halkonzervek számos tápanyagot biztosítanak az étrendnek, lehetővé téve, hogy a szükséges zsírtartalom mellett egész évben rendelkezésre álljon egy kiváló minőségű fehérjeforrás. A konzervekre jellemző hőkezeléses sterilizálás lehetővé teszi olyan higiéniai biztonságú termékek kidolgozását, amelyek megőrzik a magas tápértéket; így egész évben és bárhol fogyaszthatunk eredetileg nagyon romlandó élelmiszereket.

A finomított olívaolaj használata a spanyol konzervipar egyik azonosító vonása lett. Konzervjeink olívaolajjal készülnek. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a mediterrán étrend két kulcsfontosságú összetevőjét ötvözzük és kínáljuk a fogyasztóknak, így a konzervjeink természetüknél fogva egészséges termékké válnak.

A halkonzerv kevésbé tápláló, mint a friss vagy fagyasztott hal?

Nem, nem az. A halkonzervek magas tápértéke megmarad, sőt, még növekszik is. Emellett a halkonzervek hasznosíthatják más termékek (például olívaolaj) tápértékét.

Mennyi halat kellene fogyasztanunk hetente?

Ajánlott hetente legalább négyszer halat enni, ebből legalább két adag kék halat, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig négy adagot. A leginkább fogyasztott kék halfajok közé tartozik a szardella, a szardínia, a makréla, a tonhal, a hosszúszárnyú tonhal, a fattyúmakréla vagy a lazac.

Mik azok az Omega 3 zsírsavak?

Az Omega 3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség és a jólét fenntartásához. Az Omega 3 esszenciális zsírsavak fő forrása a hal. Azért nevezzük őket esszenciális zsírsavaknak, mert a szervezetünk nem termeli őket, és táplálékkal kell hozzájutnunk.

A vér koleszterinszintjének szabályozásán és a szív- és érrendszeri betegségek (például a szívinfarktus vagy az érelmeszesedés) megelőzésén túl az Omega 3 kulcsfontosságú a szervezet néhány alapvető funkciója szempontjából.

Milyen egészségügyi előnyei vannak az Omega 3 zsírsavaknak?

 • Védelem a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
 • A koleszterinszint és a trigliceridek szabályozása.
 • Segítenek a szívritmus szabályozásában.
 • Segítenek az ízületi gyulladás tüneteinek, az asztmának és akár az artériás betegségeknek a szabályozásában.
 • Az egészséges agy és a gyermekek fejlődésével kapcsolatos.
 • Hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez.
Milyen táplálkozási tulajdonságai vannak a tonhalnak?

A kék hal tápláló, ízletes és nagyon egészséges élelmiszer, amely nélkülözhetetlen minden egészséges és kiegyensúlyozott étrendben. Nagyszerű ásványi anyagforrás, például jód, vas, foszfor, magnézium és kalcium. A kék halban található zsírok, köztük a híres Omega 3 zsírsavak nagyon egészségesek, mivel telítetlenek.

A kék halakban található jelentős mennyiségű Omega 3 zsírsav rendkívül jótékony hatással van az egészségre, mivel összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri, autoimmun és gyulladásos betegségek megelőzésével és kezelésével.

HALAK

Milyen előnyei és különbségei vannak a kék és a fehér halaknak?

Az olajos halak és a fehér halak táplálkozási tulajdonságairól, előnyeiről és különbségeiről fogunk beszámolni.

Valószínűleg már tudja, hogy a halak tulajdonságai nagyon egészségesek. Ezek a táplálkozási tulajdonságok az egyes halak jellemzőitől függően változnak. A hal a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen összetevője, és ajánlatos hetente két-négy adag halat fogyasztani. Ezenkívül ezek közül legalább egynek olajos halnak kell lennie. De vajon az összes halfajta közül tudjuk-e megkülönböztetni a fehér és az olajos halat?

Kezdjük a fehér halak és az olajos halak családjába tartozó halak listájával:

 • Példák az olajos halakra: szardella, tonhal, tonhal, szardínia, makréla, makréla, makréla, kutyahal, fattyúmakréla, engedély, kardhal, angolna, angolna, lazac, vörös sügér, makréla... (Az olajos halak teljes listája).
 • Példák a fehér halakra: John Dory, tengeri keszeg, süllő, szürke tőkehal, nyelvhal, tőkehal, skorpióhal, tengeri angolna, nagy rombuszhal... (A fehér halak teljes listája).

Általánosságban elmondható, hogy az izomzatukban lévő zsír aránya alapján megkülönböztethetünk különböző halfajokat: olajos és fehér halakat (az évszaktól függően az olajos vagy fehér halak félzsírosak is lehetnek, mivel testük zsírtartalma változik). Ezzel elérkeztünk az első különbséghez. Nézzük meg őket egyenként:

Fat

Az ok, amiért egyes halfajok több zsírt halmoznak fel a testükben, mint mások, pusztán a túlélést szolgálja: azoknak a halfajoknak van több zsír a testében, amelyeknek életciklusuk bizonyos szakaszaiban több energiára van szükségük, például amikor hosszú vándorlásra kényszerülnek. Az olajos halak hosszú utakat tesznek meg, és ehhez zsírt kell felhalmozniuk az izmaikban. A fehér halaknak nem kell utazniuk, mert a közelben találják meg a táplálékukat, így kevesebb zsírt halmoznak fel. A fehér halakban csak 2% zsír van, az olajos halakban pedig 5-10%, de ez egészséges zsír. Az olajos halak által biztosított zsírok telítetlenek, beleértve az Omega 3 zsírsavakat is, amelyeket a szív védelmére, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének csökkentésére, a vérnyomás szabályozására, a degeneratív betegségek megelőzésére ajánlanak... Az Omega 3 zsírsavak erős gyulladáscsökkentőnek is számítanak. A szervezetünk nem termel ilyen típusú zsírsavakat, ezért azokat a táplálékból kell beszereznie.

Szín

A második különbség az elsőhöz kapcsolódik, mivel a zsír mennyisége befolyásolja a színt (a zsír kék árnyalatot ad, innen a neve).

Hol él?

A kék halak a felszín közelében úsznak, a fehér halak pedig rétegesen úsznak a fenék közelében.

Farok

A fehér halak és a kék halak fizikai megkülönböztetésének egyik módja a farok alakja. A kék halaknak általában nyíl alakú farka van, ami segíti őket a nagy távolságok megtételében. A fehér halaknak viszont egyenesebb, laposabb vagy lekerekített farokszéle van.

Táplálkozási tulajdonságok

Mindkettő minőségi fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, de táplálkozási szempontból van némi különbség:

 • Mivel a fehér halak zsírtartalma alacsonyabb, kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az olajos halak.
 • A halakban lévő zsírok azonban telítetlen zsírsavak, különösen az Omega-3 zsírsavak, így az olajos halak gazdagabbak ebben a kincsben.
 • Ami a vitaminokat illeti, mivel az olajos halak olajosabbak, az olajos halakban túlsúlyban vannak a zsírban oldódó vitaminok. Más szóval, több D-, E- és A-vitamint tartalmaznak, mint a fehér halak, amelyek B-komplex vitaminokban gazdagok (nagyon gazdagok B12-ben).

Melyiket válasszuk? Az ideális kétségtelenül a változatosság; így kihasználhatjuk az összes faj tulajdonságait. Javasoljuk, hogy hetente legalább négyszer fogyasszon halat; ebből legalább két adag olajos halat, szív- és érrendszeri problémák esetén pedig ezt négyre emelnénk.

De ne feledje, hogy a jó étrend mellé más egészséges szokásoknak és természetesen a napi testmozgásnak is társulnia kell. Jó étvágyat!

Mi a különbség a szardella, a szardella és a szardella között?

A különbség a szardella, a Boquerón és a Bocarte között; ez a nagyszerű beszélgetési téma, amely nagyon gyakori egy pintxosokkal teli bár előtt vagy a gasztronómiai élvezet más kontextusában. Ugyanaz? Nem? Mi a különbség? Ne szenvedj tovább a kétségek miatt, most tisztázzuk neked.

És a különbség... alapvetően az előkészítésben rejlik!

Valójában, amikor szardelláról, szardelláról vagy szardelláról beszélünk, ugyanarról a fajról van szó. Igaz, hogy attól függően, hogy milyen területen vagy régióban vagyunk, hajlamosak vagyunk így vagy úgy nevezni őket, de a legáltalánosabb dolog a következő:

 • Szardella: akkor nevezzük szardellának, ha néhány hónapig sózzák, és a szardella jellegzetes barna színt vesz fel. Ezután egyesével megtisztítják és olajban tartósítják őket.
 • Boquerón: ezt a kifejezést akkor használják, amikor a halakat, amint kifogták őket, vinaigrette-be mártják, amely az ágyék jellegzetes fehéres színét adja.
 • Bocarte: akkor nevezik így, ha frissen fogták és frissen fogyasztják.

Valójában, amikor szardelláról, szardelláról vagy szardelláról beszélünk, ugyanarról a fajról van szó, amelynek tudományos neve Engraulis.

Azt azonban tudnia kell, hogy nem minden szardella egyforma. Tudományos nevük engraulis, és ezen a nemzetségen belül különböző fajták léteznek, attól függően, hogy milyen területen fogták ki őket. Ebben az esetben a második neve megváltozik, és a húsának minősége is.

Az első osztályú szardella az Engraulis Encrasicholus nevet viseli, és a Földközi-tengerben és a Kantábriai-tengerben található. A Conservas Serratsnál kizárólag a legjobb minőségű tavaszi szardellát, az Engraulis Encrasicholus-t használjuk, amelyet a Vizcayai-öbölben, a mi szeretett Vizcayai-öbölünkben halásznak, és amely április és június között a legjobb, amikor a zsír- és ízvilága csúcsán van. Ezzel az ékszerrel folytatjuk a kantábriai szardella- és szardellakonzervek elkészítését.

Mi a különbség a hosszúszárnyú tonhal és a könnyű tonhal között?

Az alábbiakban ismertetjük a hosszúszárnyú tonhal és a könnyű tonhal közötti főbb különbségeket.

Sok fogyasztó összekeveri a hosszúúszójú tonhalat a tonhallal. A hosszúúszójú tonhal a legválogatottabb tonhalfaj. A legszembetűnőbb kulináris különbség az, hogy húsa sokkal ízletesebb és textúrája kivételesen sima. Másrészt a húsának színe sokkal fehérebb, mint a többi tonhalé.

A hosszúúszójú tonhal előnye az is, hogy zsírtartalma alacsonyabb: míg a könnyű tonhal zsírtartalma 10%, addig a hosszúúszójú tonhalé csak 6%. A méret is fontos különbség a két faj között: a könnyű tonhal súlya meghaladhatja az 50 kg-ot, míg a kifejlett hosszúúszójú tonhal ritkán haladja meg a 15 kg-ot.

A tonhal egy másik közepes minőségű tonhalfaj. Általában számos konzervben megtalálható a piacon, húsa rózsaszínűbb és kevésbé finom, mint a hosszúúszójú tonhalé.

A tonhal kereskedelmi elnevezései közé tartozik a sárgaúszójú tonhal vagy a bonitón tonhal. Ez a tonhal legalacsonyabb kategóriája, mivel húsa sötétebb és sokkal durvább szerkezetű.

A "tonhal" elnevezés különböző halfajokat foglal magában; egyesek a Thunnus nemzetségbe tartoznak, és azokat tekintik a valódi tonhalnak, de vannak más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező fajok is, amelyeket különböző okokból szintén ebbe a csoportba sorolnak. A tonhalak elnevezése a világ különböző országaiban és régióiban nagyon eltérő. A következőkben a három legelterjedtebb tonhalfajt megkülönböztető fő jellemzőiről fogunk beszélni:

HOSSZÚSZÁRNYÚ TONHAL
 • Tudományos neve THUNNUS ALALUNGA, bár fehér tonhalként is ismert.
 • Ez a legértékesebb és legritkább tonhal.
 • Mérete 30 centimétertől egy méterig terjed, súlya eléri a 10 kilogrammot.
 • Testének hátoldali része erősen kék, majdnem fekete, hasi része pedig fehéres színű.
 • Könnyen felismerhető hosszabb középső uszonyáról, amely a hal hosszának több mint kétharmadát teszi ki.
KÖNNYŰ TONHAL
 • Tudományos neve THUNNUS ALBACARES.
 • Méretét és megjelenését tekintve a hosszúszárnyú tonhalhoz hasonlít.
 • Melluszonyai sokkal rövidebbek, mint a hosszúszárnyú tonhalé, a hátuszonyok és a hasi rész színe pedig sárgás.
 • Ez a legtöbbet halászott tonhal, ezért a legtöbbet használják konzervekhez.
KÉKÚSZÓJÚ TONHAL VAGY VÖRÖS TONHAL
 • Tudományos neve THUNNUS THYNNUS.
 • A kékúszójú tonhal méretével tűnik ki.
 • Nyers húsát Japánban nagyra értékelik.
 • Súlya általában meghaladja a 100 kilogrammot, és egyes példányok súlya elérheti a 600 kg-ot is.
 • Egyesek "tengeri tehénnek" nevezik, míg mások a húsát (ha nagy és vad példányról van szó) a marhahúséhoz hasonlítják: vörös, zsíros, pikáns és ízletes.
 • Nagyon falánk és kiváló úszók, élőhelyük az Atlanti- és a Földközi-tenger.
 • A kékúszójú tonhalat különösen május, június és július hónapokban halászják, amikor a Földközi-tengerben ívási időszakában megtalálható.
Mik azok a kék halak?

Példák a világon leggyakrabban előforduló és fogyasztott kék halakra:

 • Szardella vagy friss szardella.
 • Angolna
 • Hering
 • Tonhal
 • Hosszúszárnyú tonhal
 • Makréla
 • Kutyahal
 • Fattyúmakréla
 • Lamprey
 • Saurel
 • Kardhal
 • Lazac
 • Vörös sügér
 • Szardínia

A kék halak fajtáinak ismerete olyan, mint az omega-3 zsírsavak kincsének térképe. Egy olyan táplálkozási kincs, amely a vér koleszterinszintjének szabályozásán és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésén kívül kulcsfontosságú a szervezet néhány alapvető funkciója szempontjából. Ezen túlmenően a kék halak számos más táplálkozási tulajdonsággal is rendelkeznek.

Attól függően, hogy milyen arányban tartalmaz zsírt az izomzatuk, különböző típusú halakat különböztethetünk meg: kék, félzsíros és fehér halakat.

A kék hal a nevét a színéről kapta. Valóban hosszú utakra vállalkozik, amihez szüksége van arra, hogy az izmaiban felhalmozódjon a zsír. Ez a zsír (a kincs ékessége) nagyban befolyásolja bőrének külső színét.

Ne feledjük azonban, hogy a listán szereplő kék halak közül nem mindegyik egyforma. Például a "tonhal" elnevezés különböző halfajtákat foglal magában (honlapunkon információkat talál a tonhal fő fajtáiról, valamint a hosszúszárnyú tonhal és a könnyű tonhal közötti különbségekről); ugyanígy a szardellák sem mind egyformák (a különböző szardellafajták közötti különbségeket is felvázoljuk).

Dióhéjban összefoglalva, a listán szereplő kék halak magas tápértékűek, és sokféle faj közül választhatunk. A Serratsban a legjobb minőségű halakat választjuk ki, és néhány receptet adunk, hogy a legtöbbet hozhassa ki belőlük.

Mik azok a fehér halak?

Az alábbiakban felsoroljuk a világon leggyakrabban fogyasztott fehér halakat.

 • Tőkehal
 • Tengeri keszeg
 • John Dory
 • Hake
 • Tengerimalac
 • Egyedülálló
 • Nagy rombuszhal